helyszíni bírság

Sokan a helyszínen elismerik a felelősségüket amennyiben szabálysértést követnek el. A megoldás keresése során, akár az interneten kutatva, azzal szembesülnek, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény jelenleg hatályos 99.§ (3) bekezdése alapján, amennyiben az eljárás alá vont személy a helyszíni bírság kiszabását.

Mit tegyünk?

Sokan a helyszínen elismerik a felelősségüket amennyiben szabálysértést követnek el. A megoldás keresése során, akár az interneten kutatva, azzal szembesülnek, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény jelenleg hatályos 99.§ (3) bekezdése alapján, amennyiben az eljárás alá vont személy a helyszíni bírság kiszabását – a helyszíni bírság meg nem fizetése esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás után – aláírásával igazoltan tudomásul veszi, a helyszíni bírság ellen nincs helye jogorvoslatnak.

A tudomásul vett helyszíni bírsággal szemben valóban nem lehet felettes szervhez panasszal élni, ugyanakkor érdemes lehet megpróbálni a törvény 99/A § (2) bekezdése alapján jogszabálysértésre hivatkozással a helyszíni bírság kiszabó határozat felülvizsgálatát kezdeményezni. Ennek határideje a helyszíni bírság kiszabásától számított 30 nap.

Amennyiben a 30 napos határidőn belül a bírság felülvizsgálatát kezdeményezzük, akkor tovább reménykedhetünk abban, hogy a kiszabott helyszíni bírság befizetését elkerülhetjük. A hatóság, amennyiben a kérelemnek helyt ad és megállapítja a jogszabálysértést, úgy tizenöt napon belül módosítja, vagy visszavonja a döntését.

Elsődlegesen természetesen szabálykövető módon tanácsolok eljárni. Abban a nem várt esetben, amennyiben valaki mégis szabályt sértett, javaslom, hogy ne vegyük tudomásul a helyszínen a kiszabott helyszíni bírságot, hanem helyette éljünk a jogorvoslati lehetőséggel, tegyünk 8 napon belül panaszt az illetékes rendőrkapitányságon.

Leave a Reply